1

Χάρτης ελαιολάδου

Ίσως αναρωτιέστε γιατί η ΕΛΑΪΣ δεν έχει τους δικούς της ελαιώνες. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω πολλών μεταβλητών (κυρίως κλιματολογικών) που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου, ένας ελαιώνας δεν παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο σταθερά κάθε χρόνο. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε μόνο τις καλύτερες σοδειές για να φτιάξουμε το ελαιόλαδο Άλτις και για το λόγο αυτό δημιουργούμε τον λεγόμενο ποιοτικό χάρτη του ελληνικού ελαιολάδου διανύοντας 25,000 χιλιόμετρα ετησίως για να συνομιλήσουμε με τους παραγωγούς και να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια τους καρπούς της ελιάς και τις συνθήκες στα ελαιοτριβεία. Ο χάρτης αυτός μας δίνει μια πρώτη γεύση από τις περιοχές με τις πιο ποιοτικές σοδειές λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες, τη μορφολογία εδάφους, τις καλλιεργητικές πρακτικές, τις συνθήκες φύλαξης των καρπών, τις συνθήκες άλεσης στο λιοτρίβι κλπ. Με άλλα λόγια χαρτογραφούμε ολόκληρη την Ελλάδα για να είμαστε σίγουροι πως μόνο τα καλύτερα ελαιόλαδα θα επιλεγούν για το Άλτις.

2

Ο Ελαιώνας

Για εμάς, τους ανθρώπους του Άλτις, το ελαιόλαδο και ο ελαιώνας πρωταγωνιστούν στη ζωή μας όλον τον χρόνο και παρακολουθούμε με αγάπη κάθε μαγικό στάδιο της ελιάς!
Έτσι, από την ανθοφορία της την Άνοιξη, ανάλογα με το τι καιρό θα κάνει, καταλαβαίνουμε και τι λάδι θα μας δώσει το χειμώνα. Όταν μπει το καλοκαίρι, οι ανθοί εξελίσσονται σε μικροσκοπικούς καρπούς γι’ αυτό και οι ειδικοί τα λένε ...«σκάγια». Είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να μη σημειωθούν καιρικές ανωμαλίες, όπως υψηλή υγρασία ή πολλή ζέστη, ώστε οι καρποί να μεγαλώσουν σιγά-σιγά. Ιδίως για τις νότιες περιοχές της Ελλάδος γιατί η υπερβολική θερμοκρασία ευνοεί την ανάπτυξη της βαμβακίασης και του γνωστού δάκου, του μεγαλύτερου εχθρού της ελιάς, με αποτέλεσμα το ελαιόλαδο να «χάσει» σε γεύση, οσμή, ποιότητα.
Το φθινόπωρο, αρχίζει ο καρπός να μεγαλώνει και να «γεννιέται» το λάδι μέσα του, άρα είναι σημαντικό να μην έχουμε προσβολές από ασθένειες.
Αλλά και το χειμώνα που έχουμε την ελαιοσυγκομιδή, είναι εξίσου σημαντικό να μην έχουμε πολλές βροχές. Γιατί με τις έντονες βροχοπτώσεις οι παραγωγοί δεν τις μαζεύουν έγκαιρα, πολλές ελιές πέφτουν από το ανεμοβρόχι και πολλές άλλες «χτυπιούνται» κι έτσι επηρεάζεται κυρίως η οξύτητα του λαδιού.
Όλα αυτά τα μυστικά, δεν τα γνωρίζει μόνο ο επιστήμονας. Αλλά ο ίδιος ο παραγωγός που ξέρει ...εκ πείρας τις ιδιοτροπίες του τόπου του, των δένδρων του και φυσικά της φύσης. Οι άνθρωποι του Άλτις με μεγάλη χαρά συναντάμε και συνομιλούμε με τους παραγωγούς για να αφουγκραστούμε τη σκέψη τους και να μοιραστούμε τη σοφία τους.

3

Στο λιοτρίβι

Το καλωσόρισμα και η φιλοξενία της ελιάς στο ίδιο το ελαιοτριβείο είναι καθοριστική για την ποιότητά και τη θρεπτική αξία του ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό όλοι εμείς, οι άνθρωποι του Άλτις, επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο τα ελαιοτριβεία για να διαπιστώσουμε από κοντά τις συνθήκες άλεσης, την κατάσταση των μηχανημάτων και τις συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης

Παρακολουθούμε το πώς φτάνουν οι καρποί (αν είναι υγιείς ή χτυπημένοι) και το είδος των σακιών στα οποία μεταφέρονται (αν είναι από λινάτσα ή από πλαστικό). Είναι σημαντικό επίσης η αποφύλλωση – η απομάκρυνση του φυλλώματος από τις ελιές- να γίνει προσεκτικά γιατί αν περάσουν φύλλα το λάδι θα πικρίσει. Κρίσιμη είναι η έκθλιψη και η μάλαξη της ελιάς. Πρέπει να γίνει σε θερμοκρασία έως 27Ο C (ψυχρή έκθλιψη) και να διαρκέσει 20-35 λεπτά. έστω και αν ο παραγωγός χάσει σε ποσότητα, γιατί η θερμότητα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά.

Σημαντικές τέλος είναι οι συνθήκες καθαριότητας αλλά και η φύλαξη του ελαιολάδου σε ανοξείδωτες δεξαμενές και σκιερό περιβάλλον. Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι καθοριστικά για τη διατήρηση όλων των ευεργετικών στοιχείων του ελαιολάδου.

> Μπες εδώ και μάθε πόσο καλό σου κάνει η κατανάλωση ελαιολάδου.

4

Έλεγχοι ποιότητας

Ο έλεγχος της ποιότητας του ελαιολάδων που φτάνουν στο εργοστάσιο της ΕΛΑΙΣ από τα ελαιοτριβεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Στο ιδιόκτητο πιστοποιημένο χημείο  πραγματοποιούνται σε κάθε παραλαβή ελαιόλαδου έλεγχοι για οξύτητα, υγρασία, περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά καθώς και για νοθεία και φυτοφάρμακα. Συνολικά πραγματοποιούνται περισσότεροι έλεγχοι από όσους προβλέπει η νομοθεσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο φιλτράρεται από υγρασία και ξένες ύλες, αυτοματοποιημένα και σε χαμηλή θερμοκρασία, με ένα ειδικό διηθητικό χαρτί. Το ελαιόλαδο Άλτις θα ελεγχθεί όμως και μετά την τυποποίησή του ώστε να είμαστε σίγουροι πως θα προσφέρουμε το καλύτερο στους Έλληνες καταναλωτές.

> Μάθε περισσότερα για τα οφέλη του τυποποιημένου ελαιολάδου

  5

  Γευσιγνωσία

  Το ελληνικό ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται από το έντονο φρουτώδες της ελιάς και την πικάντικη γεύση του, με νότες από πιπέρι και μουστάρδα. Τα αρώματά του ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή: γρασίδι, αμύγδαλο, λεμόνι και πορτοκάλι μέχρι και αρωματικά βότανα όπως χαμομήλι και βασιλικό, ενώ η πικρή γεύση παραπέμπει σε ένα ανώτερης βιολογικής αξίας ελαιόλαδο. Η γεύση λοιπόν έχει σημασία και στο λάδι, για αυτό και εκτός από τους φυσικοχημικούς ελέγχους που πραγματοποιούμε σε κάθε παραλαβή ελαιολάδου, εξίσου σημαντική είναι και η διαδικασία της γευσιγνωσίας δηλαδή ή δοκιμή των ελαιολάδων από τους ειδικούς μας. Στο Άλτις, εδώ και πολλά χρόνια διαθέτουμε εξειδικευμένη ομάδα γευσιγνωστών ελαιολάδου, για αυτό είμαστε και η πρώτη εταιρεία τροφίμων που αποκτήσαμε διαπίστευση. Συνολικά κάθε χρόνο δοκιμάζουμε περίπου 2,500 δείγματα (10-20 δείγματα σε ημερήσια βάση) που ισοδυναμούν με το 70% της ελληνικής παραγωγής και απορρίπτουμε ακόμα και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στα οποία θα βρούμε γευστικό ελάττωμα. Μόνο τα καλύτερα ελαιόλαδα θα επιλεγούν τελικώς για το Άλτις.

  > Μπες εδώ και δες τα 3 βήματα για να οργανώσεις σπίτι σου γευσιγνωσία ελαιολάδου

  6

  Τυποποίηση

  Η ποιότητα του Άλτις για μας δεν είναι μια γενική έννοια. Είναι μια καθημερινή, σχολαστική πραγματικότητα. Η τυποποίηση είναι ένα ακόμη δείγμα αγάπης και φροντίδας για το πολύτιμο αυτό προϊόν που έχουμε την τιμή να παράγουμε. Πρόκειται για μια διαδικασία που εξασφαλίζει σταθερή ποιότητα στο ελαιόλαδο προστατεύοντας ταυτόχρονα και τον καταναλωτή. Το ελαιόλαδο από τη μέρα που το παραλαμβάνουμε, τυποποιείται και φεύγει για την αγορά μέσα σε 7 ημέρες, ενώ η ημερομηνία λήξης του (9-18 μήνες) είναι η πιο σύντομη στην αγορά. Η υποχρεωτική αναγραφή του τύπου ελαιολάδου, της ημερομηνίας λήξης, της επωνυμίας και της πλήρους διεύθυνσής μας βοηθούν τον καταναλωτή να υιοθετεί αντικειμενικά ποιοτικά κριτήρια για το ελαιόλαδο που επιλέγει. Τέλος, οι  συσκευασίες του Άλτις, έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια και έχουν ειδικό πώμα εγγύησης, ενώ είναι αρκετά μικρές ώστε το λάδι να μην αποκτά μούργα και γεύση ταγγίσματος από την πολυκαιρία..

  > Μάθε για τους κινδύνους από το χύμα λάδι εδώ

  7

  Στο τραπέζι

  Η μαγειρική είναι απόλαυση – το ίδιο και το καλό φαγητό! Σύντροφος σας σε αυτές τις δυο υπέροχες απολαύσεις λοιπόν, είναι το Άλτις, επιλεγμένο από τις καλύτερες ελληνικές σοδειές κάθε χρόνο, έχοντας περάσει περισσότερους ελέγχους από όσους επιβάλλει η νομοθεσία, με σταθερά καλή γεύση και ποικιλία από γεύσεις και αρώματα. Φρουτώδες, πικάντικο, με πικρή ή γλυκιά γεύση, με άρωμα βοτάνων ή φρούτων, υπάρχει σίγουρα το ιδανικό Άλτις για εσάς. Διαλέξτε ανάμεσα από Άλτις Κλασικό, Άλτις Παραδοσιακό, Άλτις Απαλό ή Αγουρέλαιο αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις αγαπημένες σας συνταγές και αναδείξτε την ιδιαίτερη γεύση του κάθε εδέσματος με το πιο αγνό συστατικό της φύσης! Μαγειρέψτε με Άλτις, υγιεινά και νόστιμα και περιποιηθείτε την οικογένεια και τους φίλους σας.

  > Σου ανοίξαμε την όρεξη; Δες εδώ παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα