Διατροφή & Άλτις

Επιστροφή στιην λίστα
13 Σεπτεμβρίου 2012

Το Ελαιόλαδο και τα «καλά» λιπαρά

Τα λιπαρά έχουν συνδέσει το όνομά τους με το πάχος, αλλά και γενικότερα με την αρνητική εικόνα του σώματός μας. Ωστόσο, δεν είναι βλαβεροί και περιττοί όλοι οι τύποι λιπαρών.

Έχει ιδιαίτερη σημασία η ποιότητα των λιπαρών που καταναλώνουμε και όχι μόνο η ποσότητά τους, σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες. Το ελαιόλαδο περιέχει κυρίως μονοακόρεστα «καλά» λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. 



Δεδομένου, ότι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης του ορού, είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, το ελαιόλαδο δρα προστατευτικά κυρίως α) με βάση την ιδιότητα των μονοακόρεστων λιπαρών να διατηρούν τη χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα στον οργανανισμό (κυρίως όταν αντικαθιστούν στη διατροφή τα κορεσμένα λιπαρά) και β) παρεμποδίζοντας την οξείδωση της LDL χοληστερόλης χάρις στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το ελαιόλαδο.

share this!