Διατροφή & Άλτις

Επιστροφή στιην λίστα
17 Οκτωβρίου 2012

Νεότερα δεδομένα για το ελαιόλαδο και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Το ελαιόλαδο, γνωστό από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό στοιχείο, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως φαίνεται από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια

Η πιο πρόσφατη ήταν η γαλλική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας και διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών και το πανεπιστήμιο του Μπορντό, με επικεφαλής τη Σεσίλια Σαμιέρι. Οι ερευνητές, μελέτησαν σε τρεις πόλεις (Μπορντό, Ντιζόν, Μονπελιέ), επί πέντε χρόνια, περίπου 7.600 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, από τα οποία 148 υπέστησαν εγκεφαλικό σε αυτό το διάστημα. Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο ελαιόλαδο κατανάλωναν (καθόλου, μέτρια, πολύ). Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανήκαν στην κατηγορία που έκανε την πιο «εντατική» κατανάλωση ελαιολάδου (τόσο σε σαλάτες, όσο και στο μαγείρεμα), είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου λάδι.

Φυσικά η καρδιαγγειακή νόσος είναι πολυπαραγοντική και για την πρόληψή της παίζουν ρόλο το σύνολο της διατροφής και του τρόπου ζωής μας.

*Samieri et al. Olive oil consumption, plasma oleic acid, and stroke incidence: the Three-City Study. Neurology. 2011 Aug 2;77(5):418-25. Epub 2011 Jun 15

share this!