Γευσιγνωσία 'Αλτις

Επιστροφή στιην λίστα
06 Μαρτίου 2012

Πως να γίνετε ειδικοί στη γεύση του ελαιολάδου

Ξέρετε ότι το ελαιόλαδο μπορείτε να το επιλέξετε όπως ακριβώς επιλέγετε το αγαπημένο σας κρασί;  Δηλαδή μπορείτε να διαλέγετε ανάμεσα σε ένα ελαιόλαδο με πλούσια γεύση και άρωμα όπως ένα κόκκινο κρασί, ας πούμε cabernet, sauvignon.  Ή πάλι να προτιμήσετε ένα ελαιόλαδο με πιο απαλά γευστικά χαρακτηριστικά, όπως ένα λευκό chardonnay. Αυτό συμβαίνει γιατί το ελαιόλαδο που μας χαρίζει η φύση, δεν είναι ένα!

Ανάλογα με τις ποικιλίες της ελιάς, την περιοχή, το κλίμα, το ελαιόλαδο από τη φύση του έχει πολλές γευστικές ταυτότητες, που όσο τις γνωρίζετε τόσο περισσότερο θα επιθυμείτε να τις γεύεστε και να τις απολαμβάνετε. Τα «μυστικά»  της γευσιγνωσίας ελαιολάδου, είναι τα εξής:

Βήμα 1ο: Βάλτε λίγη ποσότητα ελαιολάδου σε ένα ποτήρι κρασιού και κουνήστε το, ώστε να “λαδωθούν” τα τοιχώματά του.


Βήμα 2ο:  Το λόγο έχει πρώτα η μύτη σας. Μυρίστε το παίρνοντας μια βαθιά αναπνοή. Εμπιστευτείτε την κι ανακαλύψτε τα αρώματα του καρπού της ελιάς, που μπορεί να σας θυμίσουν από χαμομήλι μέχρι ματζουράνα. Όχι, δεν πρόκειται για πρόσθετα αρώματα βοτάνων. Είναι τα αρώματα της φύσης, των αγρών που κλείνονται στο χυμό της ελιάς, όπως ακριβώς συμβαίνει με το κρασί.

Βήμα 3ο: Βάλτε μία μικρή ποσότητα (1 κουταλάκι του γλυκού) στο στόμα σας και κρατήστε το λίγη ώρα στο μπροστινό και μετά στο πίσω μέρος της γλώσσας. Αφήστε το να φτάσει σε όλα τα σημεία της γλώσσας και στη βάση του ουρανίσκου. Οι αρετές του καλού ελαιολάδου, όπως το “πικρό” -ναι είναι προτέρημα-, το “πικάντικο”, το «φρουτώδες», που λένε οι ειδικοί γευσιγνώστες, θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σας. Εσείς μπορείτε να το περιγράψετε ως πλούσια, μεστή, φρέσκια γεύση.

Για να κάνετε μια πραγματική γευσιγνωσία, πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε επιλέξει ένα ανόθευτο, αγνό ελαιόλαδο, ένα ελαιόλαδο που να έχει περάσει απ’ όλους τους απαραίτητους ελέγχους - κι αυτό είναι μόνο το τυποποιημένο.

share this!