Τα οφέλη της τυποποίησης

Επιστροφή στιην λίστα
06 Μαρτίου 2012

Κίνδυνοι από μη τυποποιημένο ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο μας πρέπει να είναι σε θέση να μας δίνει απαντήσεις για την ποιότητα και αγνότητά του.  Όπως φαίνεται από έρευνες, πολύ συχνά το χύμα-ανώνυμο ελαιόλαδο, αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά αγνό και ανόθευτο. Έτσι, σχετικά πρόσφατα ευρήματα δειγματοληπτικής έρευνας σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν χύμα ελαιόλαδο, έδειξαν πως τα 7 στα 10 δείγματα βρέθηκαν ακατάλληλα, κυρίως λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας. Οι καταναλωτές που είχαν αγοράσει αυτό το χύμα ελαιόλαδο, νόμιζαν ότι είχαν επιλέξει το καλύτερο, γιατί τους το "σύστησε" ο συνάδελφος, ο γείτονας ή κάποιος από το φιλικό και συγγενικό τους περιβάλλον στον οποίο έχουν εμπιστοσύνη. Ορισμένοι πάλι έδειξαν προτίμηση στο ανώνυμο, χύμα ελαιόλαδο του 16κιλου τενεκέ λόγω της "συμφέρουσας", χαμηλής τιμής του. Στην πραγματικότητα όμως δεν είχαν κανένα κέρδος, το αντίθετο μάλιστα, καθώς αγόρασαν ένα ποιοτικά υποβαθμισμένο ή ακατάλληλο ελαιόλαδο.

Η νοθεία και ποιότητα του ελαιολάδου δεν μπορεί να διαπιστωθεί μόνο από τη γεύση. Ο φίλος ή συγγενής μας δεν έχει την εξειδικευμένη γνώση και τα μέσα που απαιτούνται για να ξεχωρίσει το κακής ποιότητας ελαιόλαδο. Επομένως δεν είναι σε θέση να μας εγγυηθεί την αγνότητα και γνησιότητά του. Αυτό σημαίνει ότι το ελαιόλαδο, σε αυτό το μακρινό του ταξίδι από το δένδρο της ελιάς μέχρι το τραπέζι μας, μπορεί να πέσει «θύμα» ανεύθυνων παρεμβάσεων από μεσάζοντες που το διακινούν ανώνυμα και ανεξέλεγκτα. Για παράδειγμα, με σκοπό το εύκολο κέρδος, ορισμένοι πωλούν χύμα ελαιόλαδο ανακατεμένο με σπορέλαια, νερό και χρωστικές ουσίες ή χρησιμοποιούν λάδια προηγούμενων ετών. Το καλό ελαιόλαδο όμως είναι εκείνο που έχει παραχθεί πρόσφατα - είναι δηλαδή φετινό - αφού ο χρόνος ζωής του ελαιολάδου κυμαίνεται από 12 έως 18 μήνες.

Η νοθεία και αλλοίωση στο χύμα ελαιόλαδο, δεν αποτελεί μόνο οικονομική απάτη, αλλά το βασικότερο, μετατρέπει ένα καθ’ όλα ευεργετικό προϊόν σε βλαβερό για την υγεία μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, αποφάσισε να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από το παραεμπόριο και τη νόθευση του ελαιολάδου, καταργώντας τον 16κιλο τενεκέ, με ειδικό κανονισμό που τίθεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2003. Ως καταναλωτές ελαιολάδου, πρέπει να ξέρουμε ότι η διακίνησή του επιτρέπεται μόνο σε συσκευασίες έως 5 λίτρων.

Πως μπορώ να είμαι σίγουρος ότι καταναλώνω ποιοτικό και αγνό ελαιόλαδο?
Η τυποποίηση είναι η διαδικασία εκείνη που αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον καταναλωτή. Επιλέγοντας μια συσκευασία επώνυμου ελαιόλαδου μέχρι 5 λίτρα, που είναι ερμητικά κλεισμένη με πώμα ασφαλείας, μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς, διότι έχουν γίνει ολοκληρωμένοι ποιοτικοί έλεγχοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής του - από το λιοτρίβι μέχρι το τραπέζι μας, με σύγχρονες μεθόδους βάσει των προδιαγραφών των αρμόδιων κρατικών φορέων. Έτσι, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το λάδι που καταναλώνουμε είναι εκλεκτό, ποιοτικό και φρέσκο. Αντιθέτως, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί για την γνησιότητα και ποιότητα του χύμα ελαιόλαδου.

share this!