Μαγειρέψτε με Άλτις. Πίτες

Επιστροφή στιην λίστα
mpoureki-xaniwtiko

Μπουρέκι Χανιώτικο

Μπουρέκι από τα Χανιά με τη βοήθεια από το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ).

  • Προετοιμασία 40΄
  • Μαγείρεμα περίπου 50΄

Υλικά Για το φύλλο

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις η καλαμποκάλευρο
  • 50 ml Eλαιόλαδο Άλτις Εξαιρετικό Παρθένο Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ)
  • 200- 250 γρ. Στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 πρέζα αλάτι (μισό κοφτό κουταλάκι του γλυκού)
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό η κόκκινο ξηρό κρασί
  • 220 ml έτοιμο ζωμό λαχανικών ( 1 Knorr σπιτικός ζωμός Λαχανικών διαλυμένος σε 500ml καυτό νερό

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. Καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες ,κομμένες σε λεπτές φέτες (όπως τα τσίπς)
  • 600 γρ. Καθαρισμένα, πλυμένα κολοκύθια κομμένα σε λεπτές μακρόστενες φέτες
  • 4 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις η καλαμποκάλευρο
  • 1 κιλό μαλακή ξινομυζήθρα η ανθότυρο η τυρί φέτα
  • 300 γρ. Γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • 200 ml Ελαιόλαδο Άλτις Εξαιρετικό Παρθένο Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ)
  • 220 ml φρέσκο γάλα
  • 3 μέτρια αυγά
  • 3 κουταλιές στάκα η Φυτίνη με ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας λευκό σουσάμι
  • Ανάλογο αλάτι και πιπέρι

Το ξέρατε;

Άλτις στην αρχαιότητα ονομαζόταν ο ιερός ελαιώνας της Ολυμπίας από τον οποίο κοβόταν το κλαδί αγριελιάς (κότινος) που στόλιζε τα κεφάλια των Ολυμπιονικών.

Τοποθεσία Προέλευσης Συνταγής

Javascript is required to view this map.

chania

Οδηγίες Μαγειρέματος

1.  Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια πρόχειρη λακουβίτσα
2.  Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης ξεκινώντας πρώτα με το ελαιόλαδο , το γιαούρτι , το αλάτι  , το κρασί , και στο τέλος τον ζωμό λαχανικών
3.  Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της λεκάνης
4.  Ίσως να μπορεί να χρειαστεί  να προσθέσουμε λίγο αλεύρι η ζωμό ώστε η ζύμη να πάρει την τελική της μορφή
5.  Τέλος χωρίζουμε την ζύμη σε δυο μέρη και την αφήνουμε σε λαδωμένο ταψί να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σκεπασμένη με βαμβακερό πανί η μεμβράνη διαφανής .
6.  Κατά την διάρκεια που ξεκουράζετε η ζύμη, φτιάχνουμε την γέμιση της πίτας
7.  Πρώτα χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα
8.  Στην συνέχεια αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί.
9.  Κατόπιν βάζουμε σε στρώσεις εναλλάξ τις πατάτες με τα κολοκύθια και ενδιάμεσα τους ρίχνουμε την μαλακή μυζήθρα η τα άλλα λευκά τυριά και την τριμμένη γραβιέρα και πουδράρουμε με το αλεύρι.
10. Όταν οι στρώσεις από τα υλικά τελειώσουν περιχύνουμε τα χτυπημένα αυγά, την λιωμένη στάκα και λίγο ελαιόλαδο
11.  Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω από τα υλικά της γέμισης και κλείνουμε την πίτα
12. Τέλος αλείφουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο και πουδράρουμε με το σουσάμι
13. Ψήνουμε σε μέτριο  προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 175 C  για 50 λεπτά περίπου μέχρι να δέσουν τα υλικά της γέμισης και πάρει χρώμα το φύλλο ,εάν θέλουμε χτυπάμε έναν κρόκο αυγού με λίγο γάλα και αλείφουμε το φύλλο πριν το πασπαλίσουμε με το σουσάμι