Μαγειρέψτε με Άλτις. Γλυκά

Επιστροφή στιην λίστα
petimezopita

Πετιμεζόπιτα

Συνταγή από την Κρήτη.

  • Προετοιμασία 30΄
  • Μαγείρεμα περίπου 60΄

 

  • 250 ml Eξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ)
  • 2 ποτήρια του νερού πετιμέζι
  • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 50 ml βρασμένη κανέλα (½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη σε 50 ml νερό)
  • 1 κουτ. σούπας (κοφτή) τριμμένα σε σκόνη γαρύφαλλα
  • 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
  • 6 κουταλιές της σούπας ρακή
  • Χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια μέτρια
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι σουσάμι 

Το ξέρατε;

Άλτις στην αρχαιότητα ονομαζόταν ο ιερός ελαιώνας της Ολυμπίας από τον οποίο κοβόταν το κλαδί αγριελιάς (κότινος) που στόλιζε τα κεφάλια των Ολυμπιονικών.

Τοποθεσία Προέλευσης Συνταγής

Javascript is required to view this map.

Κρήτη

Οδηγίες Μαγειρέματος

  1. Ανακατεύουμε στο μίξερ το Eξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ), τη ζάχαρη και το πετιμέζι.
  2. Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, προσθέτουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια, τη βρασμένη κανέλα, τη σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού τα γαρύφαλλα και σιγά – σιγά το αλεύρι.
  3. Λαδώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μίγμα και από πάνω πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 170 βαθμούς.