Μαγειρέψτε με Άλτις. Συνταγές με Αγουρέλαιο

Επιστροφή στιην λίστα
Ρεβιθοσκορδαλιά
Ρεβιθοσκορδαλιά

Ρεβιθοσκορδαλιά

  • Προετοιμασία 24 ώρες΄
  • Μαγείρεμα περίπου 35΄
  • 350 γρ. ρεβύθια βρασμένα σε 1 ½ λίτρο μεταλλικό νερό ή εναλλακτικά νερό από τη βρύση μαζί με ένα σπιτικό ζωμό λαχανικών Knorr
  • 100 γρ. αγουρέλαιο Άλτις
  • 6-8 μεγάλες σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας λευκό ξύδι
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό ή εναλλακτικά ταχίνι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κίμινο
  • Ανάλογο αλάτι και πιπέρι 

Το ξέρατε;

Άλτις στην αρχαιότητα ονομαζόταν ο ιερός ελαιώνας της Ολυμπίας από τον οποίο κοβόταν το κλαδί αγριελιάς (κότινος) που στόλιζε τα κεφάλια των Ολυμπιονικών.

Οδηγίες Μαγειρέματος

  1. Μουσκεύουμε από το βράδυ τα ρεβύθια μέσα σε μεταλλικό νερό
  2. Όταν είναι έτοιμα τα ξεπλένουμε και τα βράσουμε με τον σπιτικό ζωμό λαχανικών και κρατάμε ένα ποτήρι του νερού από τον ζωμό
  3. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα κρυώνουμε σε κρύο νερό και τα στραγγίζουμε
  4. Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ, τον μισό ζωμό που κρατήσαμε το αγουρέλαιο, το σκόρδο, τον χυμό του λεμονιού και το ξύδι και τα ρεβίθια και τα λιώνουμε πολύ καλά,  μέχρι να γίνουν πουρές.
  5. Ρίχνουμε τον πουρέ των ρεβιθιών σε μία λεκάνη και συμπληρώνουμε με το γιαούρτι ή το ταχίνι, το αλάτι, το πιπέρι και το κίμινο και ανακατεύουμε εάν θέλουμε να είναι περισσότερο ρευστό.
  6. Προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό που έχουμε κρατήσει.
  7. Σερβίρουμε σε πιάτο ή μπολ με λίγο ωμό αγουρέλαιο από πάνω.