Μαγειρέψτε με Άλτις. Γλυκά

Επιστροφή στιην λίστα

Παγωτό με ελαιόλαδο και crumble

Από τον chef patissier της Σπονδής Σπύρο Πεδιαδιτάκη

Για το παγωτό ελαιόλαδο

  • 600 γρ. γάλα
  • 45 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 80 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. κρόκοι αυγού
  • 100 γρ. γλυκόζη
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι

Για το Crumble

  • 70 γρ. καστανή ζάχαρη.
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. πούδρα από φουντούκια
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 γρ. αλάτι

Για το γαρνίρισμα

  • Ξύσμα λεμονιού
  • Φουντούκια
  • Crumble

Το ξέρατε;

Άλτις στην αρχαιότητα ονομαζόταν ο ιερός ελαιώνας της Ολυμπίας από τον οποίο κοβόταν το κλαδί αγριελιάς (κότινος) που στόλιζε τα κεφάλια των Ολυμπιονικών.

Οδηγίες Μαγειρέματος

Για το παγωτό ελαιόλαδο

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα από το λεμόνι.
  2. Μόλις το μίγμα αρχίζει και γίνεται χλιαρό, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζεσταίνουμε μέχρι τους 82 °C. Σουρώνουμε και αφήνουμε το μίγμα στην συντήρηση για 4 ώρες.
  3. Αφού κρυώσει το βάζουμε στην παγωτομηχανή και μετά στην κατάψυξη.

 

Για το Crumble

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με το φτερό.
  2. Πριν γίνει ζυμάρι σφικτό, το σταματάμε, αδειάζουμε τα κομμάτια της ζύμης σε ταψάκι με αντικολητικό χαρτί και ψήνουμε στους 140 °C μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα. Μόλις ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και το τρίβουμε με το χέρι μας.
  3. Παίρνουμε ένα ποτήρι κυλινδρικό, βάζουμε στην βάση του το τρίμμα του crumble και το πιέζουμε έτσι ώστε να γίνει μία βάση 3 εκατοστών. Γεμίζουμε με παγωτό και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
  4. Μετά από μία ώρα βγάζουμε το ποτήρι από την κατάψυξη το βουτάμε σε ζεστό νερό στιγμιαία, τοποθετούμε ένα πιατάκι στο χείλος του ποτηριού και αναποδογυρίζουμε.
  5. Σερβίρουμε σε ένα πιάτο με την βάση του crumble κάτω και στολίζουμε με φουντούκια, ξύσμα λεμονιού και τριμμένο crumble.