Φακές με Πουρέ Καρότο-Πορτοκάλι και Καπνιστό Χέλι
Συνταγή για φακές με Εαιόλαδο Άλτις, Πουρέ Καρότο-Πορτοκάλι με Καπνιστό Χέλι, από τον chef Λευτέρη Λαζάρου
Έτοιμο σε
Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
2

Υλικά
- 100 γραμ χέλι καπνιστό
Για τον Πουρέ Καρότο-Πορτοκάλι
- 100 γραμ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
- 600 γραμ καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 30 γραμ φρέσκο χυμό λεμόνι
- 200 γραμ φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 20 γραμ ξύσμα πορτοκάλι
- 3 τεμ αστεροειδή γλυκάνισο
- 400 γραμ ζωμό λαχανικών ανάλατο
Για τις Φακές (ως Σαλάτα)
- 250 γραμ φακές
- 130 γραμ κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 100γραμ φρέσκο κρεμμυδάκι
- 60 γραμ φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 15 γραμ ξύσμα πορτοκάλι
- 10 γραμ φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- 30 γραμ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
- 2 γραμ αλάτι
- 0,5 γραμ πιπέρι
Εκτέλεση
Για τον Πουρέ Καρότο-Πορτοκάλι
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα καρότα. Τα σοτάρουμε καλά για 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το χυμό λεμόνι, τους αστεροειδείς γλυκάνισους και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το καρότο. Ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος του καρότου.
- Αφαιρούμε τους αστεροειδής γλυκάνισους από την κατσαρόλα.
- Με ένα σουρωτήρι στραγγίζουμε τα καρότα και τα πιέζουμε για να βγάλουν τα επιπλέον υγρά τους.
- Ρίχνουμε τα καρότο στο μπλέντερ και χτυπάμε.
- Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ανακατεύουμε το μίγμα για να μπορέσει να ομογενοποιηθεί, προσθέτοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκάλι.
- Σταδιακά προσθέτουμε και τα υγρά που βράσαμε το καρότο και συνεχίσουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει λείος ο πουρές.
Για τις Φακές
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και προσθέτουμε τις φακές, τα κρεμμύδια και τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμες οι φακές, τις κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις σουρώνουμε.
- Αφαιρούμε τα κρεμμύδια και τα φύλλα δάφνης.
- Σε μια μπασίνα βάζουμε τις φακές που βράσαμε, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το βασιλικό και το χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα πορτοκάλι, το ελαιόλαδο και λίγο από τον πουρέ καρότο-πορτοκάλι που φτιάξαμε για να δέσει η σαλάτα.
Στήσιμο Πιάτου
- Σε ένα πιάτο τοποθετούμε ένα τσέρκι και γεμίζουμε με λίγο από τον πουρέ καρότο-πορτοκάλι στη βάση του. Από επάνω γεμίζουμε με τη σαλάτα φακή που ετοιμάσαμε και πιέζουμε για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί.
- Προσθέτουμε και το καπνιστό χέλι από επάνω.
- Ξεφορμάρουμε.
- Ραντίζουμε με λίγο Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό.
