use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Φακές με Πουρέ Καρότο-Πορτοκάλι και Καπνιστό Χέλι

Συνταγή για φακές με Εαιόλαδο Άλτις, Πουρέ Καρότο-Πορτοκάλι με Καπνιστό Χέλι, από τον chef Λευτέρη Λαζάρου
  • Έτοιμο σε1 ώρες
  • Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
  • 2
recipe image Φακές με Εαιόλαδο, Πουρέ Καρότο-Πορτοκάλι με Καπνιστό Χέλι

Υλικά
 

  • 100 γραμ χέλι καπνιστό
Για τον Πουρέ Καρότο-Πορτοκάλι
  • 100 γραμ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • 600 γραμ καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 30 γραμ φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 200 γραμ φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 20 γραμ ξύσμα πορτοκάλι
  • 3 τεμ αστεροειδή γλυκάνισο
  • 400 γραμ ζωμό λαχανικών ανάλατο
Για τις Φακές (ως Σαλάτα)
  • 250 γραμ φακές
  • 130 γραμ κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100γραμ φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 60 γραμ φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 15 γραμ ξύσμα πορτοκάλι
  • 10 γραμ φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 30 γραμ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • 2 γραμ αλάτι
  • 0,5 γραμ πιπέρι

      Εκτέλεση

      Για τον Πουρέ Καρότο-Πορτοκάλι
      1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα καρότα. Τα σοτάρουμε καλά για 2-3 λεπτά.
      2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
      3. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το χυμό λεμόνι, τους αστεροειδείς γλυκάνισους και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το καρότο. Ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος του καρότου.
      4. Αφαιρούμε τους αστεροειδής γλυκάνισους από την κατσαρόλα.
      5. Με ένα σουρωτήρι στραγγίζουμε τα καρότα και τα πιέζουμε για να βγάλουν τα επιπλέον υγρά τους.
      6. Ρίχνουμε τα καρότο στο μπλέντερ και χτυπάμε.
      7. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ανακατεύουμε το μίγμα για να μπορέσει να ομογενοποιηθεί, προσθέτοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκάλι.
      8. Σταδιακά προσθέτουμε και τα υγρά που βράσαμε το καρότο και συνεχίσουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει λείος ο πουρές.
      Για τις Φακές
      1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και προσθέτουμε τις φακές, τα κρεμμύδια και τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
      2. Μόλις είναι έτοιμες οι φακές, τις κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις σουρώνουμε.
      3. Αφαιρούμε τα κρεμμύδια και τα φύλλα δάφνης.
      4. Σε μια μπασίνα βάζουμε τις φακές που βράσαμε, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το βασιλικό και το χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
      5. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα πορτοκάλι, το ελαιόλαδο και λίγο από τον πουρέ καρότο-πορτοκάλι που φτιάξαμε για να δέσει η σαλάτα.
      Στήσιμο Πιάτου
      1. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε ένα τσέρκι και γεμίζουμε με λίγο από τον πουρέ καρότο-πορτοκάλι στη βάση του. Από επάνω γεμίζουμε με τη σαλάτα φακή που ετοιμάσαμε και πιέζουμε για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί.
      2. Προσθέτουμε και το καπνιστό χέλι από επάνω.
      3. Ξεφορμάρουμε.
      4. Ραντίζουμε με λίγο Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό.

      Φακές με ελαιόλαδο, πουρέ καρότο-πορτοκάλι με καπνιστό χέλι, από τον Λευτέρη Λαζάρου