use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Βιολογικό κοτόπουλο λεμονάτο με σταμναγκάθι

Δείτε εδώ συνταγή για βιολογικό κοτόπουλο με σταμναγκάθι & Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης. Εδώ θα βρείτε συνταγές για πεντανόστιμα πιάτα με ελαιόλαδο Άλτις.
  • Έτοιμο σε50 λεπτά
  • Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
  • Μερίδες 4
recipe image Βιολογικό κοτόπουλο λεμονάτο με σταμναγκάθι

Υλικά
 

  • 100 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε. Χανιά Κρήτης
  • 300 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 20 γρ. αλάτι
  • 500 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε χοντρό καρέ
  • 500 γρ. ζωμό λαχανικών ανάλατο
  • 100 γρ. λευκό κρασί ξηρό
  • 300 γρ. σταμναγκάθι
Για το αυγολέμονο
  • 60 γρ. χυμό λεμόνι
  • 4 αυγά
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
Για τη σύνθεση
  • 10 γρ. άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
Στήσιμο του πιάτου ανά μερίδα
  • Λίγο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε. Χανιά Κρήτης
  • Βρώσιμα λουλούδια για στόλισμα ή οτιδήποτε φύλλο έχουμε

      Εκτέλεση

      1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε χοντρά καρέ
      2. Καθαρίζουμε το σταμναγκάθι και το μπλανσάρουμε σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά
      3. Στη συνέχεια, το κρυώνουμε σε νερό με πάγο και αφού κρυώσει, το σουρώνουμε
      4. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν
      5. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κοτόπουλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα
      6. Έπειτα, προσθέτουμε το αλάτι και σβήνουμε με το κρασί
      7. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία
      8. Προσθέτουμε το μπλανσαρισμένο σταμναγκάθι -αφού το στραγγίσουμε καλά-
      9. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
      Για το αυγολέμονο
      1. Σε ένα μπολ βάζουμε μόνο το ασπράδι από το αυγό, ενώ τους κρόκους τους κρατάμε χωριστά σε άλλο μπολ
      2. Με ένα φουέ (αυγοδάρτης) ή μπιμερ (ραβδομπλέντερ) χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα
      3. Βάζουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις
      4. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κορν φλάουρ σιγά-σιγά, το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.
      Για την σύνθεση του πιάτου
      1. Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το φαγητό από τη φωτιά και με μια κουτάλα βάζουμε λίγα από τα υγρά της κατσαρόλας μέσα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά
      2. Υπολογίζουμε να βάλουμε τόσα υγρά ώστε το μπολ να πάρει μία καλή θερμοκρασία, προσέχοντας μη μας «κόψουν» τα αυγά
      3. Στη συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα ξανά επάνω στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα από το μπολ
      4. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα
      5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύουμε.
      Για το σερβίρισμα
      1. Σερβίρουμε σε πιάτα και στολίζουμε με λίγα βρώσιμα λουλούδια
      2. Ραντίζουμε με λίγο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε. Χανιά Κρήτης.

      Εκτέλεση συνταγής βιολογικό κοτόπουλο λεμονάτο με σταμναγκάθι και Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης