Παγωτό με ελαιόλαδο και κραμπλ
- Χρόνος Μαγειρέματος5 λεπτά
- Χρόνος Προετοιμασίας10 ώρες
- 8
Υλικά
Για το παγωτό
- 600 ml κρέμα γάλακτος
- 500 ml φρέσκο γάλα
- 400 γρ ζαχαρούχο γάλα
- 1 κάψουλα βανιλίνη
- Ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
- 140 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
Για το κραμπλ με ελαιόλαδο
- 100 γρ. αλεύρι
- 80 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
- 50 γρ. αμυγδαλόψιχα
- 60 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κρόκο αυγού
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση
ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Για το παγωτό:
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά.
- Μόλις αποσύρουμε προσθέτουμε αμέσως, το ζαχαρούχο, τη βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς και το χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο.
- Το μεταφέρουμε σε μεταλλικό μπωλ και το παγώνουμε για 6 ώρες, κατόπιν το ξαναχτυπάμε στο μπλέντερ, το βάζουμε ξανά στο μεταλλικό μπωλ και το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.
- Μετά από 4 ώρες το παγωτό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
- Για το κραμπλ:
- Ετοιμάζουμε το κράμπλ τρίβοντας όλα τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα και προσθέτουμε τον κρόκο.
- Βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη για 15 λεπτά και κατόπιν το «σπάμε» σε κομμάτια μέσα σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, το ψήνουμε για 10-12 λεπτά στους 175ο C και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σερβίρουμε το παγωτό με μέλι, κράμπ και λίγη κανέλα.
- Το λεμόνι πρέπει να είναι ακέρωτο
- Το παγωτό μπορούμε να το αρωματίσουμε με πορτοκάλι ή να πρσθέσουμε ψιλοκομμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σταγόνες σοκολάτας