Σουπιές με Κους Κους και Παντζάρι
Συνταγή για σουπιές λαδερές & κους κους με παντζάρι, από τον chef Λευτέρη Λαζάρου
- Έτοιμο σε
- Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
- 3
Υλικά
Για το Κους Κους
- 300 γραμ κουςκους
- 40γραμ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Ο.Π Καλαμάτα
Για τα Παντζάρια
- 500 γραμ παντζάρια ολόκληρα
- Χοντρό αλάτι για το ταψί
- 80 γραμ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Ο.Π Καλαμάτα
- 80 γραμ μηλόξυδο
Για τις Σουπιές
- 100γραμ ελαιόλαδο
- 1 κιλό σουπιές ολόκληρες
- 200 γραμ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 80 γραμ λευκό ξηρό κρασί
- 200 γραμ ζωμό λαχανικών ανάλατο
- 3 γραμ θυμάρι ψιλοκομμένο
- 3 φύλλα δάφνης
- 5 γραμ αλάτι
- 0,5 γραμ πιπέρι
Για την Αναγέννηση του Πιάτου
- 30 γραμ ελαιόλαδο
- Το κους κους που μαγειρέψαμε
- 80 γραμ κρέμα παντζάρι
- Σουπιές που μαγειρέψαμε
- 8 γραμ ξύσμα πορτοκάλι
- 5γραμ αλάτι
- 1 γραμ πιπέρι
Εκτέλεση
Για το Κους Κους
- Σε αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε το κους κους και το αφήνουμε να βράσει για 12-15 λεπτά. Δεν μας πειράζει να είναι λίγο άγουρο.
- Κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να σταματήσουμε τον βρασμό και στραγγίζουμε.
- Το βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και το κρατάμε στην άκρη.
Για τα Παντζάρια
- Σε ένα ταψί βάζουμε το χοντρό αλάτι.
- Τυλίγουμε τα παντζάρια ένα-ένα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ψηθούν τα παντζάρια και να μελώσουν.
- Αποσύρουμε το ταψί από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Στην συνέχεια, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα από τα παντζάρια και τα καθαρίζουμε από την φλούδα τους.
- Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μούλτι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Οδηγίες για το Καθάρισμα των Σουπιών
- Φοράμε γάντια για να μην λερωθούμε από το μελάνι της σουπιάς και τις καθαρίσουμε στο νεροχύτη.
- Χαράζουμε από την κοιλιά μέχρι κάτω. Τραβάμε και πιέζουμε με το χέρι τη μεμβράνη και αφαιρούμε το κόκαλο
- Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες
- Χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα.
Για τις Σουπιές
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τις σουπιές και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά περίπου ώσπου να ψηθεί (να έχει ασπρίσει) και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Για την Αναγέννηση του Πιάτου
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και λίγα υγρά από την κατσαρόλα με τις σουπιές.
- Προσθέτουμε το κους κους , τις σουπιές και ανακατεύουμε.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
- Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την κρέμα παντζάρι και ανακατεύουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι.
Στήσιμο Πιάτου
- Σερβίρουμε σε πιάτα ή σε μια πιατέλα.
- Στολίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο τσαιβς (σχοινόπρασσο) και ένα κλωναράκι φασκόμηλο.