use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Σουπιές με Κους Κους και Παντζάρι

Συνταγή για σουπιές λαδερές & κους κους με παντζάρι, από τον chef Λευτέρη Λαζάρου
  • Έτοιμο σε1 ώρες 40 λεπτά
  • Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
  • 3
recipe image Σουπιές Λαδερές & Κους Κους με Παντζάρι

Υλικά
 

Για το Κους Κους
  • 300 γραμ κουςκους
  • 40γραμ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Ο.Π Καλαμάτα
Για τα Παντζάρια
  • 500 γραμ παντζάρια ολόκληρα
  • Χοντρό αλάτι για το ταψί
  • 80 γραμ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Ο.Π Καλαμάτα
  • 80 γραμ μηλόξυδο
Για τις Σουπιές
  • 100γραμ ελαιόλαδο
  • 1 κιλό σουπιές ολόκληρες
  • 200 γραμ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 80 γραμ λευκό ξηρό κρασί
  • 200 γραμ ζωμό λαχανικών ανάλατο
  • 3 γραμ θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 5 γραμ αλάτι
  • 0,5 γραμ πιπέρι
Για την Αναγέννηση του Πιάτου
  • 30 γραμ ελαιόλαδο
  • Το κους κους που μαγειρέψαμε
  • 80 γραμ κρέμα παντζάρι
  • Σουπιές που μαγειρέψαμε
  • 8 γραμ ξύσμα πορτοκάλι
  • 5γραμ αλάτι
  • 1 γραμ πιπέρι

      Εκτέλεση

      Για το Κους Κους
      1. Σε αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε το κους κους και το αφήνουμε να βράσει για 12-15 λεπτά. Δεν μας πειράζει να είναι λίγο άγουρο.
      2. Κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να σταματήσουμε τον βρασμό και στραγγίζουμε.
      3. Το βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και το κρατάμε στην άκρη.
      Για τα Παντζάρια
      1. Σε ένα ταψί βάζουμε το χοντρό αλάτι.
      2. Τυλίγουμε τα παντζάρια ένα-ένα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ψηθούν τα παντζάρια και να μελώσουν.
      3. Αποσύρουμε το ταψί από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
      4. Στην συνέχεια, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα από τα παντζάρια και τα καθαρίζουμε από την φλούδα τους.
      5. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μούλτι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
      Οδηγίες για το Καθάρισμα των Σουπιών
      1. Φοράμε γάντια για να μην λερωθούμε από το μελάνι της σουπιάς και τις καθαρίσουμε στο νεροχύτη.
      2. Χαράζουμε από την κοιλιά μέχρι κάτω. Τραβάμε και πιέζουμε με το χέρι τη μεμβράνη και αφαιρούμε το κόκαλο
      3. Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες
      4. Χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα.
      Για τις Σουπιές
      1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
      2. Προσθέτουμε τις σουπιές και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά περίπου ώσπου να ψηθεί (να έχει ασπρίσει) και ανακατεύουμε.
      3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
      4. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
      Για την Αναγέννηση του Πιάτου
      1. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και λίγα υγρά από την κατσαρόλα με τις σουπιές.
      2. Προσθέτουμε το κους κους , τις σουπιές και ανακατεύουμε.
      3. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
      4. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε.
      5. Προσθέτουμε την κρέμα παντζάρι και ανακατεύουμε.
      6. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι.
      Στήσιμο Πιάτου
      1. Σερβίρουμε σε πιάτα ή σε μια πιατέλα.
      2. Στολίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο τσαιβς (σχοινόπρασσο) και ένα κλωναράκι φασκόμηλο.

      Συνταγή για σουπιές λαδερές και κους κους με παντζάρι, από τον Λευτέρη Λαζάρου