Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Χρόνος Μαγειρέματος45 λεπτά
Χρόνος Προετοιμασίας1 ώρες
16

Υλικά
ΣΥΝΤΑΓΗ
- 50-60 τρυφερά αμπελόφυλλα
- 2 κρεμμύδια
- 1 μεγάλο ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι δυόσμο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 300 γρ. ρύζι καρολίνα
- 120 ml γάλα
- 200 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης
- 2 λεμόνια
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για 3-4΄ σε καυτό νερό, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα σωτάρουμε με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε ένα μπωλ βάζουμε το ρύζι, τα σωταρισμένα κρεμμύδια και ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Για να φτιάξουμε τα ντολμαδάκια χρησιμοποιούμε φαρδιά κατσαρόλα, τον πάτο της οποία καλύπτουμε με μια στρώση από τα αμπελόφυλλα, που είναι πιο σκληρά.
- Επάνω σε ένα ξύλο κοπής ανοίγουμε ένα αμπελόφυλλο, βάζουμε μέσα μια κουταλιά από τη γέμιση και τυλίγουμε το ντολμαδάκι χωρίς να το σφίξουμε.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα υλικά και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο.
- Περιχύνουμε τα ντομαδάκια με 500 ml. ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το χυμό των λεμονιών και το ελαιόλαδο.
- Τοποθετούμε ένα πιάτο επάνω από τα ντολμαδάκια και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.
- Τα ντολμαδάκια σερβίρονται κρύα ή ζεστά.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αμπελόφυλλα σε βάζο
