Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Φάβα με Χταπόδι Ψημένο στο Φούρνο και Μαυροδάφνη

Συνταγή για φάβα με χταπόδι ψημένο στο φούρνο με ελαιόλαδο Άλτις και μαυροδάφνη, από τον chef Λευτέρη Λαζάρου
  • Έτοιμο σε1 ώρες 10 λεπτά
  • Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
  • Μερίδες 3
recipe image Φάβα με Χταπόδι ψημένο στο Φούρνο με Ελαιόλαδο και Μαυροδάφνη

Υλικά
 

Για τη Φάβα
  • 50 γραμ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Αλτις παραδοσιακό
  • 200 γραμ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 200 γραμ φάβα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100 γραμ κρασί λευκό ξηρό
  • 500 γραμ ζωμό λαχανικών ανάλατο
  • 2 γραμ αλάτι
  • 0,5 γραμ πιπέρι
  • 20 γραμ μηλόξυδο
Για το Χταπόδι
  • 50 γραμ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Αλτις παραδοσιακό
  • 1 κιλό χταπόδι
  • 200 γραμ ζωμό λαχανικών ανάλατο
  • 120 γραμ μαυροδάφνη
  • 3 τεμ αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 10 τεμ κόκκους μπαχάρι
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Εκτέλεση

Για τη Φάβα
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη φάβα, αφού την έχουμε πλύνει. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το ζωμό λαχανικών.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο στο μπλέντερ και βελτιώνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και μηλόξυδο. Ομογενοποιούμε.
  3. Μεταφέρουμε τη φάβα σε ένα κατσαρολάκι με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και την βάζουμε στη φωτιά για να την κρατάμε χλιαρή.
Σημείωση
  1. Η φάβα την επόμενη ημέρα θα σφίξει. Μπορούμε να βάλουμε λίγα υγρά σε ένα κατσαρολάκι για να κάνουμε αναγέννηση του πιάτου.
Για το Χταπόδι
  1. Καταλαβαίνετε ότι ένα χταπόδι είναι γουλισμένο (δηλαδή το έχει μαλακώσει ο ψαράς), όταν σκίζετε εύκολα στα πλοκάμια
  2. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρούμε το στόμα και σκίζουμε την κουκούλα. Το πλένουμε στο νεροχύτη και βγάζουμε το δέρμα από την κουκούλα
  3. Σε ένα ταψί βάζουμε το χταπόδι, το ζωμό λαχανικών, τη μαυροδάφνη, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το μπαχάρι, φύλλα δάφνης και το βρέχουμε με το ελαιόλαδο. Ψηνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω για 45 λεπτά περίπου. Οχρόνος εξαρτάται πάντα από το μέγεθος του χταποδιού, αλλά και το φούρνο που έχουμε.
  4. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Χωρίζουμε τα πλοκάμια από το υπόλοιπο σώμα και τα κόβουμε λεπτές λωρίδες
  5. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά από τα υγρά που έχουμε στο ταψί και τα ρίχνουμε μαζί με λίγη φάβα στο μπλέντερ. Τα χτυπάμε και έχουμε μια σάλτσα για το σερβίρισμα
Στήσιμο Πιάτου
  1. Στρώνουμε σε πιάτα τη φάβα, από πάνω βάζουμε το χταπόδι και περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει. Ραντίζουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Αλτις παραδοσιακό και στολίζουμε με λίγα μυρώνια.

Φάβα με χταπόδι ψημένο στο φούρνο με ελαιόλαδο Άλτις και μαυροδάφνη, από τον Λευτέρη Λαζάρου