Φιλέτο γαλοπούλας με πορτοκάλι και πουρέ κολοκύθας
Χρόνος Μαγειρέματος1 ώρες 10 λεπτά
Χρόνος Προετοιμασίας1 ώρες
4

Υλικά
ΣΥΝΤΑΓΗ
- Για τη γαλοπούλα
- 2 στήθη γαλοπούλας, χωρίς την πέτσα
- 4 πορτοκάλια
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
- 50 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
- 30 γρ. σουσάμι
- 50 γρ. παξιμάδια
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για τον πουρέ κολοκύθας
- 1000 γρ. κολοκύθα
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 20 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Ο πουρές κολοκύθας
- Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση αφαιρούμε τους σπόρους, την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την ψήνουμε στους 180ο C μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 60’.
- Με ένα κουτάλι βγάζουμε την ψητή κολοκύθα από τη φλούδα και την βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την κρέμα, το ελαιόλαδο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση και αποσύρουμε.
- Η γαλοπούλα
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα φιλέτα με το ελαιόλαδο ώστε να θωρακιστούν από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ συνεχίζοντας το σωτάρισμα για 2 λεπτά, σβήνουμε με το χυμό από τα δύο πορτοκάλια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε τα φιλέτα για 30’.
- Κατόπιν αφαιρούμε τα φιλέτα, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα αλείφουμε με τη μουστάρδα, κρατώντας τη σάλτσα που έχει προκύψει.
- Στον πολυμηχάνημα θρυμματίουμε τα παξιμάδια και το σουσάμι, με αυτό το μείγμα πανάρουμε τα φιλέτα και τα ψήνουμε στους 180ο C για 30’.
- Η σάλτσα πορτοκαλιού
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το κόρν φλάουρ, το χυμό από τα άλλα δύο πορτοκάλια, τη σάλτσα σόγιας και το μέλι. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10’, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τον πουρέ κολοκύθας και τη σάλτσα πορτοκαλιού.
Μπορούμε να αρωματίσουμε με εστραγκόν ή φασκόμηλο.
